Stalkerware-detectie

Sommige legitieme applicaties kunnen door criminelen worden gebruikt om uw persoonlijke gegevens te stelen en u te bespioneren. De meeste van deze toepassingen zijn nuttig en veel mensen hebben er baat bij om ze te gebruiken. Deze toepassingen omvatten IRC-clients, autodialers, bestandsdownloaders, systeemactiviteitsmonitors, hulpprogramma's voor wachtwoordbeheer, FTP-, HTTP- of Telnet-servers.

Als criminelen echter toegang krijgen tot deze programmas op uw computer of erin slagen ze daar heimelijk in te zetten, kunnen ze een deel van de functionaliteit gebruiken om uw persoonlijke gegevens te stelen of andere illegale acties te ondernemen.

Hieronder leest u over verschillende soorten stalkerware.

Soorten stalkerware

Type

Naam

Beschrijving

Client-IRC

IRC-clienten

Mensen installeren deze apps om met elkaar te communiceren in Internet Relay Chats (IRC). Criminelen kunnen deze apps gebruiken om malware te verspreiden.

Kiezer

Automatische kiezers

Kan heimelijk telefoonverbindingen tot stand brengen via een modem.

Downloader

Downloaders

Kan heimelijk bestanden van webpagina's downloaden.

Monitor

Monitor-apps

Sta toezicht toe op de activiteit van de computer waarop ze zijn geïnstalleerd (bijhouden welke programma's worden uitgevoerd en hoe ze gegevens uitwisselen met apps op andere computers).

PSWTool

Hulpprogramma's voor wachtwoordherstel

Stel gebruikers in staat om vergeten wachtwoorden te zien en te herstellen. Criminelen zetten deze apps voor hetzelfde doel in het geheim op de computers van mensen.

RemoteAdmin

RemoteAdmin-tools op afstand

Op grote schaal gebruikt door systeembeheerders om toegang te krijgen tot de interfaces van externe computers om deze te bewaken en te besturen. Criminelen gebruiken deze apps heimelijk op de computers van mensen met hetzelfde doel, namelijk om computers op afstand te bespioneren en te besturen.

Legitieme hulpprogramma's voor beheer op afstand zijn anders dan backdoors (trojans voor beheer op afstand). Backdoors kunnen een systeem infiltreren en zichzelf daar zelfstandig installeren, zonder toestemming van de gebruiker, terwijl legitieme apps deze functionaliteit niet hebben.

Server-FTP

FTP-servers

Werken als FTP-servers. Criminelen kunnen ze op uw computer plaatsen om toegang op afstand te openen met behulp van het FTP-protocol.

Server-proxy

Proxy-servers

Werken als proxyservers. Criminelen plaatsen ze op een computer om deze te gebruiken voor het verzenden van spam.

Server-Telnet

Telnet-servers

Werken als Telnet-servers. Criminelen plaatsen ze op een computer om er op afstand toegang toe te krijgen met behulp van het Telnet-protocol.

Server-web

Webservers

Werken als webservers. Criminelen kunnen ze op uw computer plaatsen om er via het HTTP-protocol externe toegang toe te krijgen.

RisicoTool

Lokale Tools

Ze bieden gebruikers extra mogelijkheden voor het beheer van hun computers (waardoor ze bestanden of actieve toepassingsvensters kunnen verbergen of actieve processen kunnen sluiten).

NetTool

Netwerktools

Ze geven de gebruikers van computers waarop ze zijn geïnstalleerd extra mogelijkheden voor interactie met andere computers in het netwerk (computers op afstand opnieuw opstarten, open poorten zoeken, applicaties starten die op die computers zijn geïnstalleerd).

Client-P2P

P2P-netwerkclienten

Stel mensen in staat om P2P-netwerken (Peer-to-Peer) te gebruiken. Ze kunnen door criminelen worden gebruikt om malware te verspreiden.

Client-SMTP

SMTP-clienten

Kan heimelijk e-mails verzenden. Criminelen plaatsen ze op een computer om deze te gebruiken voor het verzenden van spam.

Web-werkbalk

Web-werkbalken

Voeg werkbalken voor zoekmachines toe aan de interface van andere apps.

FraudeTool

Fraudeware

Imiteert andere toepassingen. Er is bijvoorbeeld antivirusfraude die meldingen weergeeft van het ontdekken van malware op een computer, terwijl ze in werkelijkheid niets vinden, opschonen of repareren.

Als stalkerware-bescherming is ingeschakeld, zullen we u waarschuwen voor elke poging om toegang te krijgen tot uw locatiegegevens, uw berichten of andere persoonlijke gegevens.

U kunt Stalkerware-bescherming inschakelen op het tabblad Dreigingen van het instellingenvenster van het programma door het selectievakje Stalkerware en software die indringers kunnen gebruiken om de computer of persoonlijke gegevens te beschadigen selecteren in het gedeelte Categorieën van te detecteren objecten.